to our homepage - naar de startpagina

Museu da Indústria Têxtil


klik hier

Het in 1987 opgerichte Museu da Indústria Têxtil (Museum van de Textielnijverheid) is gevestigd in Bacia do Ave in het Noord-Oosten van Portugal. Dit is een streek die, nadat in 1845 er de eerste moderne fabriek opgericht werd, sterk getekend werd door de katoennijverheid. Het museum ontstond als een onderzoeksproject en -centrum voor het industrieel erfgoed om het industrialisatieproces van de regio te bestuderen en om er het industrieel erfgoed te bewaren.
Het museum is gevestigd in de oude in 1920 opgerichte wolspinnerij en -weverij Lanifícia do Outeiro, Lda. De permanente tentoonstelling omvat 1200 m², en daarnaast bezit het museum een gespecialiseerde bibliotheek, een documentatiecentrum, een centrum voor bedrijfsarchieven, een educatieve dienst, een ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen, een museumshop en uitgebreide museumreserves.

De webstek is enkel in het Portugees.
Men vindt er de geschiedenis van het museum en een geïllustreerde voorstelling van de collectie (in volgorde van het textielproces), beelden van de vaste opstelling en van de voorbije tijdelijke tentoonstellingen - w.o. twee over vlas en één kunsttentoonstelling. Verder een voorstelling van de verschillende diensten en publicaties. Van het 'Boletim' kun je één exemplaar (uit 2003) in pdf consulteren, van het tijdschrift 'Arqueologia Industrial' vind je de voorpagina's (géén inhoudstafels of artikels). Daarnaast korte berichten, een agenda, en een uitgebreide lijst klikverbindingen.


VVIA steunen ? Word lid 

(c) Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie
http://www.vvia.be