to our homepage - naar de startpagina

Norsk Vasskraft- og Industristadmuseum


klik hier

Het Norsk Vasskraft- og Industristadmuseum (Noorse Waterkracht- en Industriestadmuseum) is een museum met 14 antennes. De oorsprong van het initiatief ligt in de in 1989 opgerichte 'Stiftinga Odda Industristadmuseum og Arkiv', in 1994 omgevormd tot 'Vestnorsk Industristadmuseum' om een ruimer gebied te bestrijken.
Het regiomuseum is gevestigd in het Tyssedal, in de gemeente Odda (regio Hardanger) met als centraal gegeven de beschermde hydro-elektrische centrale Tysso I (in diverse fasen gebouwd vanaf 1908). In Odda zelf zijn verschillende woningen in het museumproject opgenomen: hier kan men zien hoe het leven zich afspeelde in 1910, 1920, 1930 en 1950

De website is in het Noors, maar grote delen ervan zijn vertaald in het Engels en het Duits. Ze geeft een overzicht van de geschiedenis van de regio en van de in het museum opgenomen gebouwen (vooral van de centrale), bezoekersinformatie, de collecties, en teksten over water en waterkracht. De klikverbindingen verwijzen enkel naar 'partners en vrienden', nl. lokale en regionale instanties in Noorwegen.
De Noorse versie is uitgebreider en geeft meer informatie over de regio en het programma.


VVIA steunen ? Word lid 

(c) Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie
http://www.vvia.be