to our homepage - naar de startpagina

SLAKMOLEN (Elsloo, Nederlands Limburg)

Slakmolen, Elsloo: Watermolens, de motor van de industriële ontwikkeling van Zuid Limburg
klik hier

Elsloo kende in de 16e eeuw drie watermolens: de Materbergmolen, de Scharmolen en de Slakmolen, alle behorend bij het kasteel.
De laatste molenaar van de Slakmolen was Frans Lenssen. Hij overleed in 1919, waarna zijn vrouw met een knecht zowel het landbouw- als het maalbedrijf voortzette. In 1924 werd de molen stilgelegd wegens concurrentie door een kort daarvoor in Elsloo gestichte motormaalderij. In de loop der jaren verviel het interieur tot een ruïne.
In de jaren 1984-1986 werden de kasteelgebouwen gerestaureerd en vervolgens als hotel, restaurant en conferentieplaats in gebruik genomen. Twee jaar later werd begonnen met de restauratie van de watermolen. De molen is in de oude staat hersteld. De molenvijver is opnieuw aangelegd zodat de molen weer een functie kan hebben. Vrijwillige molenaars draaien deze fraaie molen sinds 2000.

De website biedt echter meer dan alleen maar de geschiedenis van deze molen: ook allerhande nieuws over molens in Nederlands-Limburg, foto's van de molen, en zelfs een film (Quicktime) over de passie van molenaars voor hun molen. Daarnaast diverse links naar molensite's

 

(c) Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie
http://www.vvia.be