to our homepage - naar de startpagina

HISTECH e.V.
Verein für regionale Technik-, Wirtschafts- und Sozialgeschichte


klik hier

De in 1993 opgerichte regionale vereniging voor techniek, economische en sociale geschiedenis HisTech bestudeert en documenteert de sporen van het industriële verleden in de Euregio Rijn-Maas. Het initiatief tot oprichting van de vereniging ging uit van architecten, monumentenzorgers, historici en ingenieurs die zich tot doel stelden het techniekhistorische belang van de 'Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule' in Aken te expliciteren, evenals de rol van de stad en regio Aken, het Rijnland en de omgevende regio's.
Voor de ontwikkeling van de industrialisering in de Rijn-Maas-, maar ook in de Rijn-Ruhr-regio, was in het begin van de 19de eeuw de invloed van de industriekernen in België en Engeland van wezenlijk belang. Vandaar dat de vereniging zijn blik ook over de grenzen werpt.

De website bevat informatie over de activiteiten van de vereniging (lezingen, tentoonstellingen, uitstappen), korte berichten over het regionaal induistrieel erfgoed, recensies, klikverbindingen, en een stuk over de geschiedenis van de 'Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule Aachen'


Das Gebiet der Euregio Rhein-Maas war eines der ersten und bedeutendsten Industriezentren in Europa. Der Verein HisTech e.V. möchte die Spuren dieser industriellen Vergangenheit sichern und dokumentieren.
Von kaum überschätzbarer Bedeutung für die Entwicklung der Rhein-Maas-, aber auch der Rhein-Ruhr-Region war die zu Beginn des 19. Jahrhunderts einsetzende Industrialisierung, die von England über Belgien kommend Deutschland erfaßte.

VVIA steunen ? Word lid 

(c) Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie
http://www.vvia.be