to our homepage - naar de startpagina

VLASROTERIJ


klik hier

Het project 'Vlasroterij' is een initiatief van de Leiekernen Menen/Wevelgem, Kortrijk en Harelbeke van Junior Chamber International JCI, om het op te nemen tegen de verdere verwaarlozing van de vlasroterijen in de regio.
Een rijk verleden van onze streek willen ze zo niet laten teloorgaan. Deze gebouwen zijn uniek in de wereld: alhoewel vlas verwerkt wordt op zowat elk continent vindt men deze roterijen enkel in België en Nederland! We moeten deze getuigen van noeste arbeid, die een aanzet waren voor de huidige economische opleving in onze streek, sparen voor onze kinderen, kleinkinderen,...
Met de commissie 'Vlasroterij' en de samenwerking over verschillende JCI kernen willen ze het probleem van de verwaarlozing van deze waardevolle sites aankaarten bij het grote publiek, de politieke verantwoordelijken, de toerist/recreant, de industrie,… Men hoopt op termijn het vlaslandschap te laten opnemen op de lijst van het UNESCO Werelderfgoed.

Op de website vindt men beelden van deze vlasroterijen, een kaartje met hun localisatie in de Leie-vallei, een beschrijving van hoe een roterij in mekaar zit, een overzicht van de techniek van de vlasvezelbereiding, activiteiten rond het vlas-erfgoed, klikverbindingen en een forum. De website dateert uit 2007 en werd na het voorjaar van 2008 nauwelijks nog aangepast.


VVIA steunen ? Word lid 

(c) Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie
http://www.vvia.be