oketij

to our homepage - naar de startpagina

Nationaal Jenevermuseum

Jenevermuseum
klik hier

Het Nationaal Jenevermuseum in Hasselt is gevestigd in de voormalige jeneverstokerij Stellingwerff-Theunissen, die in de zomer van 1975 (na een harde strijd) als eerste industrieel-archeologische site in Vlaanderen wettelijk beschermd werd. De stokerij werd zwaar gerestaureerd, de inrichting (die verdwenen was) werd vervangen door de inboedel van een stokerij uit Malmedy.
In het museum volg je het stookproces op de voet. Borrelglaasjes, jeneverstopen en -flessen, promotionele affiches, gadgets en allerhande archiefmateriaal uit die glorietijd laten voelen wat de jenever betekende voor landbouw, economie en samenleving. Jaarlijks stookt het museum ook zijn eigen jenever.

Alhoewel het museum een eigen domeinnaam gebruikt zit de website ervan volledig ingebed in de website van de stad Hasselt, en daardoor krijg je links en rechts van de echte informatie vanallesennogwat te lezen over het stedelijk gebeuren.
De website bevat de contactgegevens van het museum, de praktische gegevens voor bezoek, een stuk over de geschiedenis van de jenever, info over lopende en geplande tentoonstellingen, museumactiviteiten en educatieve werking, en tenslotte info over de Vrienden van het Museum. Jammer genoeg geen klikverbindingen en geen rechtstreeks bereikbare informatie voor anderstaligen. Door wat klikken kom je via de pagina's van de toeristische dienst van Hasselt terecht op een pagina met basisinformatie over het museum in het Frans, Engels, Duits en Spaans. Een 'Nationaal' museum verdient een betere web-aanwezigheid.


VVIA steunen ? Word lid 

(c) Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie
http://www.vvia.be