Frank BECUWE m.m.v. Daniël DERICKX: Mouterij-brouwerij 'De Snoek'. Van een dorstlavend verleden naar een museale toekomst. Beauvoorde, De Rode Bles, 1990, 56 blz.

Mouterij-brouwerij 'De Snoek'. Van een dorstlavend verleden naar een museale toekomst

De vzw Westhoek Monumenten, beheert in Alveringem, langs de Lo-vaart het als monument wettelijk beschermde Brouw- en Mouthuis 'De Snoek'. Gelegen in het vlakke land tussen Veurne en Ieper, op een boogscheut van de Franse grens, werd dit gebied tijdens de eerste wereldoorlog nooit door Duitsers bezet - en dus werd het koper van de brouwerijen er nooit geconfisqueerd. Op basis van een spoed-inventaris die aan het einde van de jaren 1980 gemaakt werd, bleek dat deze brouwerij de enige in Vlaanderen was die nog haar 19de eeuwse uitrusting bezat.

Na een inleiding over de geschiedenis van het brouwen en van bier (waarin een reeks statistische gegevens over het aantal brouwerijen en de bierproductie in België) geeft de brochure de geschiedenis van de mouterij-brouwerij 'De Snoek'. de oudste vermelding ervan dateert uit 1767, toen Pieter Croigny een "herberg ende brauwerie den Snouk" nabij de Lovaart uitbaatte. Tussen 1865 en 1870 werd de Lovaart echter gekanaliseerd, en de oude brouwerij moest een tiental meter verhuizen naar een nieuwbouw op de plaats waar vroeger de afspanning De Leeuw stond. Het thans nog bestaande imposante brouwershuis werd in nieuw bouwmateriaal gebouwd, terwijl men voor het nijverheidsgebouw grotendeels bouwmaterialen van de oude brouwerij recupereerde. Ook de oude installaties werden hergebruikt.

De brouwerij werd door een actieve kern van vrijwilligers in erfpacht genomen, gerestaureerd, en omgevormd tot een boeiend museum. Op het ogenblik van het verschijnen van deze brochure was dit nog de Werkgroep Industriële Archeologie Westhoek, nadien omgevormd tot de huidige vzw Westhoek Monumenten. De brochure geeft een overzicht van de opvattingen die op dat ogenblik geformuleerd werden over behoud, museale bestemming en ontsluiting van dit monument.

Dit boekje kan besteld worden bij de vzw Westhoek Monumenten - of liever: breng eens een bezoek aan het Mout- en Brouwhuis De Snoek, en koop het dan ter plaatse !

terug naar overzicht boekbesprekingen / recensies industriële archeologie back to homepage  VVIA / Flemish Association for Industrial Archaeology