Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie / industrieel erfgoed in Vlaanderen

DENKDAG 'HERBESTEMMING'

HERBESTEMMING VAN INDUSTRIËLE GEBOUWEN
IN NOORD-FRANKRIJK EN ZUID-WEST-VLAANDEREN
zaterdag 30 november 2013

Het herbestemmen van oude bedrijfsgebouwen in de Eurometropool, op de grens van Frankrijk (Rijsel-Roubaix-Tourcoing) en Vlaanderen (Kortrijk-Roeselare-Ieper) heeft een langere traditie dan gedacht wordt. Er is natuurlijk een 'spontane' herbestemming van gebouwen die hun oude functies verloren en door eigenaars een nieuwe functie kregen, maar daarnaast zijn er in de streek tal van voorbeelden (vanaf het einde van de jaren 1950) waarbij fabrieken op een vernieuwende en creatieve manier aangepakt werden.
Deze denkdag wil verschillende ervaringen en voorbeelden voorstellen, discussie uitlokken, en het herbestemmen van gebouwen aanmoedigen.
Niet alleen omdat we daardoor een mooi stuk erfgoed voor de toekomst kunnen veiligstellen, maar ook omdat herbestemmen ecologischer en zelfs economischer is dan sloping en nieuwbouw.
Deze denkdag wordt georganiseerd naar aanleiding van het verschijnen van het boek
Métamorphoses. La réutilisation du patrimoine de l'âge industriel dans la métropole lilloise dat, naast een aantal inhoudelijke bijdragen ook 53 toonaangevende herbestemmingsprojecten uit de Eurometropool bespreekt (waarvan 13 uit Vlaanderen)


 

Dagprogramma

09.30 - 10.00

Aanmelden, koffie, thee

10.00

Welkom

 • A. LINTERS: Probleemstelling. Gebruiken. Hergebruiiken. Misbruiken
 • Vertoning van de oorspronkelijke reportages over de geplande herbestemming van de textielfabriek 'Le Blan' in Lille-Moulins (architecten Reichen & Robert), reportages 1977-1982
 • Th. BAERT (Agence d'Urbanisme, Rijsel) : La réutilisation du patrimoine industriel dans la métropole lilloise et le rôle de l'Agence d'Urbanisme (in het Frans)
 • Video Usine Bis à Lille Moulins
 • Fr. LARERE (Le Non Lieu, Roubaix) : Patrimoine industriel et création. Les artistes et la réutilisation du patrimoine industriel (in het Frans)
 • Vragen, debat met de zaal

12.00

Co-habitatie tussen werkend bedrijf en herbestemming
kennismaking met de omgeving: voorstelling van en bezoek aan de herbestemde delen van de brouwerij Rodenbach

13.00

broodjeslunch - kans tot netwerken

14.00

CASE STUDIES EN VOORBEELDEN, WORKSHOP MET DEELNEMERS

 • vergelijking Vlaanderen - Noord-Frankrijk: waar liggen de verschillen.
 • Voorstelling van enkele in het boek opgenomen projecten
 • Voorstelling van projecten in uitvoering ; open forum (vrij podium - zie inschrijvingsformulier - beamer en laptop met PowerPoint ter beschikking)

16.00 - 17.00

 Debat, afsluiting, netwerking

 • discussie, conclusie en afsluiting
 • natje en droogje, netwerking


Locatie
 

We zijn te gast in de zaal 'Flandria' in de herbestemde bottelarij van de brouwerij Rodenbach in Roeselare, thans Ondernemerscentrum en Huis van de Voeding. Ook de andere delen van de brouwerij, mouterij en foederkelders werden omgevormd tot tentoonstellings- en feestzaal en seminarieruimten. terzelfdertijd wordt er op dezelfde locatie ook nog steeds bier gebrouwen en gelagerd...

 

 

 

Adres:
Spanjestraat 141
8800 Roeselare

 

Kostprijs

 • leden VVIA en abonnés Erfgoed van Industrie en Techniek : 65 euro
 • niet-leden : 80 euro

Deze prijs omvat: het boek 'Métamorphoses' (waarde 45 euro), deelname aan de studiedag , de koffiepauzen en de broodjeslunch, de congresdocumentatie en het plaatsbezoek.

Te storten

op bankrekening van VVIA bij TRIODOS Bank:
IBAN : BE41 5230 4462 3210
BIC : TRIOBEBB

Inschrijven

inschrijven uiterlijk tegen 28 november 2013 door storten van het deelnemingsbedrag en het terugsturen van het inschrijvingsformulier aan
VVIA West-Vlaanderen, Vredelaan 72, 8500 Kortrijk
of
bij voorkeur per e-mail
fax.: (+32)(0)56/255173

Voor meer informatie: bij voorkeur per e-mail

Naar onze activiteitenkalender 

(c) Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie
http://www.vvia.be 

Flemish Association for Industrial Archaeology. Association Flamande d'Archéologie Industrielle. Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie. Hier vindt U informatie over het industrieel erfgoed in Vlaanderen en Brussel.
industrial archaeology, industrial heritage, industrial, industrieel, heritage, erfgoed, Vlaanderen, Flanders, Vlaams, Flemish,